perjantai 30. kesäkuuta 2017

Kemialliset kuorinnat ja mustapäävoimaneste

Flunssa painaa ja pää on niin puuroa, että ei ehkä ole ihan oikea hetki alkaa kirjoittaa tiedetietoutta vaativaa postausta, mutta yritetään silti. Nyt aion nimittäin vihdoin tarttua postaukseen, joka on odottanut jo ihan tarpeeksi. Jotkut tuotteet vain sujahtavat arkeen ihan huomaamatta niin, että niistä ei tule mieleenkään kirjoittaa postausta. Mutta nyt, kun asia ja tuote muistissa ovat, on aika tarttua kemialliseen kuorintaan ja Cosrx BHA Blackhead Power Liquidiin.

Kyllä. Säilytän nykyisin tuotteiden laatikot, ja minun on todella hankala laittaa niitä roskiin. 

Kyseessä on itseasiassa yksi ensimmäisistä korealaisista ihonhoitotuotteista, joihin tutustuin. Tuote on ollut kbeauty-yhteisössä sangen hypetetty kulttiaine, mistä syystä se muutama kuukausi sitten herätti minunkin huomioni ja haluni testata sitä. Olen aina kärsinyt epäpuhtauksista ja etenkin mustapäistä, joten niiden hoitoon ja ehkäisyyn kehitetty tuote tuli enemmän kuin tarpeeseen. En muista, missä törmäsin käsitteisiin AHA (Alpha Hydroxy Acid) ja BHA (Beta Hydroxy Acid), mutta aiheeseen tutustuttuani tiesin, että tarvitsen ihonhoitooni ehdottomasti kemiallisen kuorinta-aineen.

Ainakin oman kokemukseni mukaan Suomessa kuluttajat tietävät vielä kovin vähän kemiallisista kuorinnoista, joten selvitän niitä ensin ihan lyhyesti (ehheh tai vähän pitemmästi). Minusta on lisäksi äärimmäisen tärkeää ymmärtää mitä kukin tuote tekee (tai ei tee) ja miksi niitä käytetään, eikä vain tarttua jokaiseen pulloon ja purnukkaan, jota kaikki hypettävät tai joka näyttää kivalta.

Kemiallisissa kuorinta-aineissa ei siis ole kyse mistään jytkyhapoista, jotka polttavat puolet ihokerroksista ja lihaksistosta pois (no, riippuu toki vahvuuksista - tarpeeksi yrmäkät tuotteet varmasti polttavatkin), vaan ihon epäpuhtauksiin ja kuolleeseen ihosolukkoon tehoavista ainesosista, jotka puhdistavat ihoa kemiallisesti, ilman fyysisen kuorinta-aineen rakeisuutta ja siitä mahdollisesti aiheutuvaa ihoärsytystä.


AHA:ta on useampaa sorttia, kuten manteli-, maito- ja glykolihappo. AHA:t vaikuttavat ihon pinnalla ja auttavat näin etenkin kuolleen ihosolukon kanssa. BHA-aineita on oikeastaan vain salisyylihappo, joka hyökkää ihohuokosten sisälle ja auttaa näin puhdistamaan ihoa syvemmältä. Netistä löytyy etenkin englanniksi suhteellisen paljon tietoa näistä hapoista ja niiden käyttötavoista - kemiallisista kuorinta-aineistaan tunnetun Paula's Choice -merkin sivuilla on esimerkiksi paljon faktaa hapoista, esimerkiksi minkä pH:n ne tarvitsevat toimiakseen ja mitkä pitoisuudet ovat tehokkaimpia.

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid on sisältää siis nimensä mukaisesti BH-happoa, joka taistelee mustapäitä vastaan. Koska Etelä-Koreassa salisyylihapon käyttö on rajoitettua, sisältää kyseinen tuote betaine salicylate -nimistä ainetta, joka on ymmärtääkseni periaatteessa samaa, kuin salisyylihappo, vain puolet miedompaa. Tosin ilmeisesti tutkimustieto tästä ainesosasta on vielä vähäistä, kuten Paula's Choisen artikkelissa kerrotaan.

Salisyylihapon suositeltu pitoisuus on 2 %, jotta tuote olisi tehokas. Näin ollen betaine salicylatea (sori en ole kemisti, joten en osaa sanoa, mitä hän on suomeksi) tarvittaisiin 4 %, jotta sillä yllettäisiin samaan tehoon. Cosrx:n BHA sisältääkin tuotetietojen mukaan juuri tuon 4 % kemiallista kuorinta-ainetta. Mitä tuotteen pH-arvoon tulee, ollaankin sitten vähän heikommilla jäillä. Muistiinpanoissani lukee, että BHA:t tarvitsevat toimiakseen pH:n 3,8 - 4,2 (en valitettavasti muista lähdettä).  Cosrx on luvannut tuotteensa pH:n olevan 4,5 +-0,5, eli se saattaisi olla hiukkasen liian korkea BHA:n toimia tehokkaasti tai optimaalisesti. Redditin keskusteluista löytyy Corx:n ja kuluttajien pohdintoja ja pH-tuloksia. Labmuffin on artikkelissaan selvittänyt kuorinta-aineiden ja pH:n yhteyksistä paljon seikkaperäisemmin, kuin minä edes jaksan ymmärtää. Jos kiinnostaa, niin klikatkaa ja lukekaa!


Huh, ihonhoito osaa olla aikamoista tiedettä! Mitä enemmän siihen sukeltaa, sitä monimutkaisemmaksi se muuttuu. Mutta toisaalta sitä onnistuneempia tuotehankintoja myöskin tekee - ainakin teoriassa. Tässä välissä sanon myös edelleen sen, että en ole mikään tutkija enkä ammattilainen, eli jos sanon jotakin virheellistä, johtuu se nimenomaan siitä, että en vain ymmärrä kaikkea tai ymmärrän ihan väärin. Matemaattis-luonnontieteellinen ala ei ole koskaan ollut minun juttuni.

No, toimiiko se Cosrx BHA Blackhead Power Liquid sitten? Omalla kohdallani kyllä, ehdottomasti. Oman pulloni sisällön pH-arvoa en ole mitannut (en ole vielä hankkinut testiliuskoja) mutta oletettavasti se on joltisenkin ok, sillä tuloksiakin on saatu aikaan! Sanoisin, että yksittäisistä ihonhoitotuotteista tämä on ollut ihoni kunnon suhteen mullistavin. Toki minulla on edelleen rasvoittuva iho, mikä väistämättä tarkoittaa mustapäitä ja näppyjä, mutta niiden määrä on vähentynyt hurjasti. Iho on sileämpi kuin vuosiin ja ihonalaiset pikkunäpyt ovat suurimmaksi osaksi tiessään.


Muista ainesosista mainitakseni tuote sisältää veden sijasta pajunkuorivettä ja punaisuutta häivyttävää niasiiniamidia, muttei lainkaan alkoholia. Tuote on myös kosteuttava (siksi välillä meinaa unohtua rasvata naama). Tämän vuoksi olettaisin tuotteen soveltuvan myös kuivemmille ja (alkoholille) herkille ihotyypeille. Oma ihoni ei ole kertaakaan ärtynyt tuotteesta, joten ainakin omalle rasvoittuvalle ja ei niin herkälle iholleni se sopii loistavasti. 

Silmänympärysihoa suositellaan välttämään, samoin huulia - tosin omat silmänaluseni ovat ihan okei tämän voimanesteen kanssa (no pitihän se kokeilla). Neste on kirkasta, melko juoksevaa, muttei kuitenkaan vettä. Itse en huomaa oikeastaan mitään tuoksua. Makua en ole testannut, enkä ainakaan tarkoituksellisesti tule testaamaankaan.

Taiteen nimissä hän kävi lumihangessa. 

Kuinkas tätä sitten käytetään?
Käytön aloittamisessa suositellaan kärsivällisyyttä, jotta iho saa aikaa tottua kemialliseen kuorintaan. Itse käytin muutaman viikon ajan kerran viikossa, sitten pari, sitten kolme - nykyisin käytän tuotetta yleensä kerran päivässä joka toinen päivä. Omalle iholleni se on ollut sopiva tahti, jolla kunto on pysynyt hyvänä. Jotkut hurjat käyttävät tätä jopa aamuin-illoin joka päivä, mutta tässäkin on sallittua ja jopa suositeltavaa käyttää omaa harkintaa. Ihoaan kannattaa kuunnella ja katsoa, kuinka paljon se kestää ärtymättä - jos se kestää, niin go for it! BHA:n aloittaminen saattaa aluksi jopa huonontaa ihon kuntoa, joten toivotan kärsivällisyyttä, ennen kuin tuotteella heittää vesilintua. Sitä paitsi vesilintuun sattuu, jos sitä heittää pullolla.


Tuote ohjeistetaan laittamaan kasvoille tonerin jälkeen ja antaa vaikuttaa noin 20 minuuttia ennen seuraavan ihonhoitotuotteen lisäämistä, jotta tuote ehtii imeytyä ihoon kunnolla (ei siis pestä pois). Tämä voi tietysti olla ongelma kiireisemmälle tai malttamattomammalle ihonhoitajalle, joten suosittelenkin ehdottomasti käyttämään tuotetta illalla, jolloin ei yleensä ole enää kiire minnekään. Litku naamaan ja iltateet tulille odotusajaksi! Iltakäyttöä puoltaa myös se tosiasia, että hapot altistavat ihoa auringon haittavaikutuksille. Jos käyttää kemiallista kuorinta-ainetta aamuisin, kannattaa ehdottomasti laittaa aurinkosuojat päälle. Niin kuin kyllä muutenkin, sillä aurinko vanhentaa ihoa ja aiheuttaa jopa aknea. Aurinkorasvaa naamaan siis!

Tuotetta voi laittaa naamaan joko pumpulilapulla tai käsin. Itse suosin kädellä taputtelua, sillä tuotetta kuluu niin vähintäänkin puolet vähemmän. Tuote on ollut omassa käytössäni sangen riittoisaa, sillä olen käyttänyt sitä jo useamman kuukauden, ja siitä on vielä yli puolet jäljellä. Kaksi pumppausta (pullossa on kätevästi pumppu) riittää loistavasti koko kasvoille ja myös vähän dekolteelle. Hintakaan ei ole paha - Jolsen nettisivuilta 100 ml Blackhead Power Liquidiä saa alennuksesta alle 20 dollarilla. Jos ei uskalla tilata Koreasta, myös eleven.fi:ssä on tarjolla tämä ja muita Cosrx:n tuotteita. Eikä ole millään tavoin sponssattu mainos/postaus tämä!


No niin. Tästähän tuli sitten melkein romaanin mittainen sepustus. Toivottavasti postaus oli kuitenkin hyödyllinen. Muistutan vielä, että jokainen iho ja jokainen ihonhoitaja on yksilö - eli se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Tässä sitä kosmebloggaajalle haastetta onkin. Tuotteen teho ja soveltuminen kullekin iholle ja sen kantajalle selviävät lopulta vasta tuotetta itse testaamalla. Tätä suosittelen testaamaan! 

Käytätkö sinä kemiallisia kuorinta-aineita? Millaisia tuloksia on tullut? Vai vieläkö emmit koskea happoihin? 

Xoxo Viivi

8 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea sun postausta! :) (ei liikaa puhekieltä ja välimerkitkin paikoillaan <3)
    Tulin oikeestaan vaan kommentoimaan, että Jolselta tilaaminen ei oo sen kummempaa kuin muualtakaan netistä, eikä kannata pelätä sitä, jos joku sattuu pohdiskelemaan. Ite tykkään varmuuden vuoksi pitää tilauksen a

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitos. Pilkunviilaajista ja kielipoliisista päivää, yritän kirjoittaa mahdollisimman "oikein" että lukukokemus olisi nautittava :D

      Mutta joo. Jolseen voi kyllä luottaa. Itse olen tilannut sieltä useasti ja kaikki on tullut perille! :)

      Poista
  2. Näistä on mielenkiintoista lukea lisää koska ainakin mulle ihan tuntemattomia tuotteita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kun elää vähän kbeauty-kuplassa, niin unohtaa helposti, että suurimmalle osalle merkit ja tuotteet ovat ihan tuntemattomia. :) Mutta siksi onkin mukava kertoa niistä lisää ja lisätä tietoutta!

      Poista
  3. Tämä on yksi suosikkituotteistani! Tykkään vuorotella sen ja Cosrx:n AHA-happokuorinnan kanssa. Olen käyttänyt molempia yli vuoden (mulla on nyt toinen puteli menossa) ja mun ihon laatu on parantunut huomattavasti. Epäpuhtauksia tuntuu tulevan vähemmän ja nekin näpyt, jotka muodostuu myös paranee nopeammin. Huippulitku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Cosrx:n AHA on hankintalistalla, mutta tää BHA itsessään on jo kyllä tosissaan tehny ihmeitä! :)

      Poista